Astrolaborator

Astrologie online: iniţiere în astrologie, interpretări de astrograme, astronomie

Astrologia şi Cunoaşterea de Sine


Una dintre cele mai importante aplicaţii ale Astrologiei este reprezentată de Cunoaşterea de Sine. De asemenea, Cunoaşterea de Sine ne poate ajuta să înţelegem Astrologia într-un mod mai profund. În continuare încercăm să identificăm asemănările şi diferenţele dintre cele două şi felul în care le putem folosi împreună.

Astrologia presupune interpretarea unei combinaţi oarecare de simboluri şi compararea acelei interpretări teoretice cu realitatea efectivă. Este o activitate în primul rând intelectuală. Sunt desigur multe voci care ar vrea să spună că este ceva spiritual, că avem nevoie de intuiţie etc. însă cel puţin în primă fază este un efort de interpretare logică. (Vezi şi articolul Intuiţia în interpretarea astrologică) De ex. dacă Venus reprezintă plăcerile iar Gemenii activităţile intelectuale, atunci Venus în Gemeni reprezintă plăcere pentru activităţi intelectuale. Oricum, a admite că Astrologia poate fi studiată fără ajutorul raţiunii înseamnă a recunoaşte că aceasta nu este o ştiinţă.

Cunoaşterea de Sine are în vedere două tipuri de activităţi: amintirea trecutului (atât a evenimentelor exterioare, cât şi a trăirilor interioare) şi observarea propriilor comportamente şi stări sufleteşti (auto-observarea). Este o activitate de natură psihologică, centrată în primul rând pe emoţii. În zilele noastre Cunoaşterea de Sine este integrată în studiile legate de Psihanaliză şi Inteligenţa Emoţională.

În timp ce în Astrologie cunoaşterea de bază este oarecum dată din afară, semnificaţiile simbolurilor şi regulile de interpretare sunt date de către altcineva, în domeniul Cunoaşterii de Sine există doar cunoaşterea dobândită prin efort propriu, bazată pe propria înţelegere. Iar gradele de extindere sau de profunzime nu pot fi neapărat confirmate sau verificate de către altcineva.

Luând în considerare informaţiile de mai sus putem să înţelegem în mod corect care ar putea fi rolul Astrologiei în Cunoaşterea de Sine şi invers.

Astrologia nu este auto-observare, însă poate să evidenţieze tendinţe şi comportamente pe care nu am reuşit încă să le înţelegem în mod corect în procesul de Cunoaştere de Sine. De ex. o Fecioară care nu recunoaşte că e prea critică, nativi Peşti care nu accepta că se plâng prea mult sau Scorpioni care nu înţeleg de ce a obiecta poate fi un defect.

Astfel Astrologia poate oferi noi puncte de vedere în a ne înţelege pe noi înşine sau poate duce la descoperirea unor comportamente sau afecte neobservate până atunci.

– În special când este vorba despre aspecte negative (opoziţii şi cuadraturi) avem tendinţa să dăm vina tot timpul pe alţii şi să nu observăm conflictul interior, propriile slăbiciuni. În viaţa practică întâlnim adesea persoane care nu suportă membri unei anumite Zodii, dar când le analizăm Astrograma observăm că au Aspecte negative pe aceeaşi Zodie.

– Cu Planete în Semne nefavorabile nu ni se pare evidentă manifestarea greşită a Planetei deşi suntem conştienţi de consecinţe. Cu Mercur în Săgetător ni se pare normal să nu fim flexibili când vine vorba despre „adevăr” deşi relaţiile noastre cu semenii au de suferit. Cu Marte în Peşti ni se pare o datorie să-i ajutăm pe ceilalţi chiar împotriva propriei lor voinţe, deşi până la urmă generăm un conflict.

– Planetele lente reprezintă părţi sufleteşti mai adânci şi sunt ca atare mai greu de conştientizat. Pluton de ex. dezvăluie frici, angoase. Pluton în Fecioară arată teama de haos, de a pierde controlul. Pluton în Balanţă teama de conflicte, agresivitate. Vezi articolul Pluton în Zodii pentru o discuţie mai detaliată.

În sens invers şi Astrologia poate beneficia de Cunoaşterea de sine atunci când nu ne este clară semnificaţia anumitor simboluri sau relaţii dintre simboluri. Putem de ex. să urmărim Tranzitele Lunii peste Planetele natale şi să încercăm astfel să identificăm semnificaţiile acelor Planete. Vezi şi articolul Studiul propriei Astrograme cu ajutorul Tranzitelor.

Alături de beneficii există şi riscul iluziilor. Credinţa oarbă în Astrologie îl poate convinge pe Nativ să creadă că are caracteristici nereale şi îl poate face să meargă pe o cale greşită în Cunoaşterea de sine. Acest risc este cu atât mai mare cu cât constatăm că astrologi diferiţi pot să dea semnificaţii diferite aceloraşi simboluri, creând confuzie în mintea celor care încep să studieze Astrologie.

Etaloane ce pot confirma sau infirmă dacă suntem cum indică interpretarea Astrogramei pot fi: observarea evenimentelor, comportamentelor proprii şi conştientizarea stărilor interioare, studiul psihologiei etc.

În concluzie studiul Astrologiei combinat cu Cunoaşterea de sine poate fi extrem de benefic pentru a înţelege mai în profunzime semnificaţiile simbolurilor, în acord cu propria noastră experienţă.

Un răspuns la „Astrologia şi Cunoaşterea de Sine

  1. GL GL 29 aprilie 2017 la 12:53

    Cum aș interpreta 23 dec 1967, ora 10,30 – 11,00 ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: