Astrolaborator

Astrologie online: iniţiere în astrologie, interpretări de astrograme, astronomie

Enuma Anu Enlil


Tableta despre Venus, Enuma Anu EnlilCea mai veche scriere astrologica cunoscuta este Enuma Anu Enlil („Cand Anu si Enlil”).

Textul a fost descoperit in biblioteca din Ninive (in Irakul de astazi) a lui Assurbanipal (685 – ca. 627 i.Hr.), ultimul mare rege al regatului neo-Asirian. Textul cuprinde 68 / 70 de tablete cuneiforme si contine aproximativ 7.000 de prevestiri si metode de a citi viitorul pe baza semnelor astrale sau a evenimentelor meteorologice Inceputurile colectiei dateaza cel putin din 2300 i.Hr., de pe vremea lui Saragon I (cel Mare).

Informatiile se bazeaza pe observatii si cunostinte acumulate pe o perioada de cateva sute de ani. Tabletele erau folosite de catre scribi pentru a face preziceri legate de rege si regat. Se credea ca respectiv cunoasterea viitorului poate ajuta la prevenirea dezastrelor, prosperitatea regatului si prelungirea puterii regelui prin realizarea ritualurilor religioase corespunzatoare.

Continutul nu a fost complet reconstituit din cauza deteriorarii unor tablete si din cauza existentei a 5 versiuni ale acestei scrieri, in care unele tablete au o ordine diferita sau alt continut.

Tabletele incep cu comportamentul Lunii, apoi al Soarelui, urmat de alte evenimente meteorologice si se incheie cu descrierea si interpretarea comportamentului stelelor si al planetelor.

Primele 13 tablete se ocupa cu aparitiile Lunii in diverse zile ale lunii calendaristice, relatia ei cu planetele si stelele si fenomene precum halourile sau coroanele Lunii. Semnele interpretate in aceasta parte sunt frecvent mentionate si mai departe. Aceasta sectiune se incheie cu tableta 14 care detaliaza calculul matematic de prezicere a vizibilitatii Lunii.

Daca Luna devine vizibila in prima zi a lunii: discurs demn de incredere; tara va fi fericita.

Daca ziua atinge lungimea ei normala: domnie lunga.

Daca Luna la aparitia sa poarta o coroana: regele va atinge rangul cel mai inalt.

Tabletele 15-22 sunt dedicate eclipselor lunare. Aici sunt utilizate mai multe forme de decodificare pentru a prezice regiunile si orasele afectate.

Tabletele 23-29 se ocupa de aparitiile Soarelui, culoarea si relatia sa cu norii si vremea rea. Eclipsele solare sunt discutate in tabletele 30-39.

Daca in Nisannu rasaritul pare stropit cu sange si lumina este rece: revoltele nu vor putea fi oprite dealungul regatului, Adad va devora tot.

Daca in Nisannu rasaritul obisnuit pare stropit cu sange: batalii.

Daca in Nisannu rasaritul obisnuit pare stropit cu sange: vor fi batalii dealungul regatului.

Daca in prima zi a lui Nissanu rasaritul pare stropit cu sange: cerealele vor disparea din regat, vor exista incercari grele si carnea de om va fi mancata.

Daca in prima zi a lui Nissanu rasaritul pare stropit cu sange si lumina este rece: regele va muri iar regatul va fi in doliu.

Tabletele 40-49 vorbesc despre fenomene meteorologice si cutremure, cu o atentie speciala acordata fulgerelor.

Ultimele 20 de tablete sunt dedicate stelelor si planetelor. Aceste tablete in mod particular folosesc o forma de codificare in care numele planetelor sunt inlocuite cu numele stelelor fixe si constelatiilor. (Despre Venus:)

Daca un disc obisnuit este foarte intunecat si luminozitatea sa este foarte murdara: regele nu va da dovada de mila fata de regat, isi va captura supusii.

Daca un disc obisnuit este prezent si un disc sta la dreapta: cineva din trupele de protectie ale regelui va ocupa tronul.

Enuma Anu Enlil a fost copiata dealungul timpului supravietuind imperiului Asirian pana chiar in secolul II dH, intrand in lumea elena.

3 răspunsuri la „Enuma Anu Enlil

  1. Gabriela 23 iunie 2017 la 21:17

    Cănd veți posta articole interesante de astrologie? Vă urmăresc și obeserv că nu mai găsesc articolele dvs. de mult timp pe blog.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: