Astrolaborator

Astrologie online: iniţiere în astrologie, interpretări de astrograme, astronomie

Sfantul Augustin si argumentatia anti-Astrologica


Sfantul Augustin (354-430), a fost episcop, filosof si teolog. In cultura europeana este unul din cei mai influenti ganditori din toate timpurile, ramanand o autoritate pana la 1000 de ani de la moartea sa.

Sf. Augustin a avut o viata foarte tumultoasa pana la convertirea sa la crestinismul oficial. In calitate de profesor de retorica a avut ocazia sa citeasca foarte mult pentru vremea lui (tinand seama ca in acea perioada cartile se citeau doar cu voce tare) si astfel a ajuns sa cunoasca si Astrologie.

Diversele metode de divinate (invocatii de spirite, sacrificii de animale, deschiderea la intamplare a unei carti etc.) erau foarte la moda in acele timpuri, dar pe Sf. Augustin l-a atras Astrologia pentru ca avea o oarecare aura de stiintificitate – cu ajutorul calculelor matematice se puteau face predictii acurate despre mersul stelelor sau producerea eclipselor.

Dupa ce a studiat o perioada Astrologia destul de intens, ajungand sa poata calcula si interpreta singur Astrograme, interventia unei cunostinte mai in varsta pentru care avea un mare respect l-a convins sa renunte. Este vorba despre medicul si proconsulul roman Vindicianus care, dupa spusele Sf. Augustin, incercase in tinerete sa studieze Astrologia si sa si-o insuseasca ca pe o meserie, dar care pana la urma a ajuns la concluzia ca nu exista adevar in interpretari si ca daca uneori exista o potrivire este doar din cauza fortei intamplarii.

Dupa cativa ani un prieten care ii frecventa adesea pe Astrologi, Firminius, ii cere Sf. Augustin o consultatie Astrologica in privinta unei afaceri care era foarte importanta pentru el. Sf. Augustin ii face interpretarea adaugand ca toate aceste lucruri sunt caraghioase si absurde. Atunci Firminius incepe sa povesteasca despre experientele tatalui sau care era foarte pasionat de Astrologie.

Acesta (tatal lui Firminius) avea un prieten care ii impartasea pasiunea, fiind amandoi atat de impatimiti incat ajungeau sa ia datele de nastere inclusiv ale animalelor din curte pentru a le calcula Astrogramele. Intamplator mama lui Firminius a ramas insarcinata cam in aceeasi perioada ca si o slujitoare. Cei doi prieteni au urmarit cu mare atentie sa surprinda ora exacta a nasterii celor doi copii, dar, spre surprinderea amandurora, acestia s-au nascut in acelasi moment, astfel ca cei doi copii aveau aceeasi Astrograma. Singura problema era ca unul era om liber, dintr-o familie nobila iar celalalt nascut sclav pe viata.

Aceasta povestire l-a convins mai mult pe Sf. Augustin ca Astrologia este falsa si ca daca exista vreo potrivire, este din pura intamplare. Un argument ar fi acela ca din aceeasi Astrograma ar trebui sa se citeasca despre unul ca s-a nascut liber, dintr-o familie de nobili si ca a primit o educatie aleasa, iar despre celalalt ca s-a nascut sclav, intr-o familie de joasa speta si ca nu a avut acces la educatie.

Pentru a demonstra mai departe pe aceeasi linie de idei falsitatea Astrologiei aduce ca si argument cazul gemenilor, in speta cazul biblic al lui Esau si Iacov. Cei doi frati, dupa cum este relatat in Geneza, nu doar ca aveau destine diferite, dar aveau si temperamentele cotradictorii.

Sf. Augustin respinge Astrologia si de pe o pozitie strict crestina afirmand ca un om nu poate sa dea vina pentru comportamentul lui imoral pe influenta Astrala. Si intr-adevar viziunea Astrologica in vremurile acelea era extrem de fatalista: asa cum se poate prevedea miscarea stelelor, la fel se poate prevedea destinul, caracterul, moralitatea unui om iar omul nu se poate impotrivi.

In timp ce contra-argumentele Sf. Augustin sunt demne de luat in considerare pentru a practica o Astrologie mai obiectiva, Astrologia moderna este mult mai flexibila, punand accent pe autocunoastere si transformare interioara cu ajutorul informatiilor oferite de Astrograma.

* Bibliografie: Sf. Augustin, „Confesiuni”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: